MANİSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

MANİSA’DAN YETİŞENLER

 
Kentin ekonomisi genelde tarıma dayanır. Gayri safî hâsılanın % 35’i tarımdan elde edilir. Kent nüfusunun tamamına yakını tarım ve ormancılıkla uğraşır.

Türkiye’de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur.

Manisa topraklarının % 91.7’si tarıma elverişlidir. Bu toprakların % 46’sı orman ve makilerle kaplıdır.

Arazisi ve mevsim koşulları ndeniyle tarım ürünleri çeşit ve miktar bakımından oldukça fazladır. Tahıl, baklagiller, sebze ve meyvenin en çok elde edildiği illerden biridir.

Manisada en fazla yetişen Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, pirinç, nohut, bakla, tütün, pamuk, susam, karnabahar, kereviz, domates, patlıcan, pırasa, kabak, biber, fasülye, ıspanak ve bol miktarda lahanadır.
Ayrıca Türkiye’de kereviz ve karnabahar en çok Manisa’da yetişmektedir.

Manisa ilinde Meyvecilik çok gelişmiştir. Ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzümün en çok yetiştiği yer de Manisa’dır. Üzümün ana vatanı kabul edilen Manisa'da, Türkiye üretiminin % 85’i yetişir. Üzüm meyvesi de en önemli tarım ürünüdür. Manisa’da yetişen diğer meyveler ise şeftali, kiraz, kayısı,zeytin, badem, armut, ceviz, kestâne ve nardır.

Manisa Meşhur kavun ve karpuzlarıyla Türkiye’de dördüncü sıradadır. Türkiye’deki bütün üzüm, tütün ve pamuk üretiminin dörtte biri, zeytin üretiminin sekizde biri, zeytinyağı üretiminin onda biri Manisa ilinde yapılmaktadır. Ülkemizdeki yetişen tütünün % 75’i de Manisa’da yetişir.